Собствен онлайн магазин – риск или потенциал

С множеството възможности, които предоставя един онлайн магазин може да се появят и известни рискови ситуации. Кои са те и как можем, да ги избегнем ако сме потенциален клиент?! А, как стои въпроса за притежателя на уеб сайт. За всичко това ще поговорим в настоящата тема.

Ясно е повече от всичко, че съществува известен риск при пазаруване чрез интернет сайтове. За тези, при които липсва регистрация като такива в Европейския съюз, то Комисията за защита на потребителите информира. Не по-малко известно е и това, че законодателство има за страните, които се отнасят в ЕС, а за останалите магазини онлайн правилата са по-различни. Регулиране на пазара от контролни органи в страни от конкретна Общността може да се прояви с липса на правно основание.

И въпреки това за коректността на даден онлайн магазин винаги може да се проследи в различни форуми, по други сайтове, в социални мрежи и т.н.

В случаи, че даден онлайн магазин изглежда съмнителен или няма натрупана положителна репутация, топ единственото, което остава да се направи е да се търси друг такъв.

Сключване на сделки от разстояние са търговска практика от различен характер, в резултат от нея за практикуването й биват въвеждани допълнителни задължения към собствениците й. Това се прави, с цел осигуряване на защита на потребители. Повишената защита включва изискваният към търговци преди самото сключване на договор или казано по друг начин представяне на клиенти име и адрес. Контактите форми са само една част от това, което трябва да притежава всеки онлайн магазин, с цел публичност и прозрачност в действията и с идеята за спечелване доверие у клиента.

Не по-малко важно е представянето на продуктите, стоки и услуги в онлайн магазина. Те трябва да притежават достатъчно налична информация, а в цената им да са включени всички разходи, такси и данъци, плюс стойността на пощенски и/или транспортни разходи за доставка. Едно от изискванията, на които следва да отговаря даден онлайн магазин е това търговеца изрично да посочи начин на плащане, изпълнение на договора, доставка, както и право на потребителя да се откаже. Политиката на онлайн магазина трябва да показва на потребителя пределно ясни условия, за всяка стоката и възможност, тя да бъде върната или отказана.

Това са само част от изискванията, на които всеки онлайн магазин трябва да отговаря, а преди сключване на договор и преди заявка, всеки клиент трябва да се информира индивидуално с политиката на магазина.