3 въпроса и 3-те грешки в е-търговията

Разбира се едно от най-важните неща е присъствието в социални мрежи и по-конкретно Facebook, който се превърна в мания за малки и големи. През изминалите няколко години две от най-големите и най-малки фирми мислиха да създадат и поддържат активност или пасивно присъствие.

Кой бизнес намира място в социалните мрежи е сред често задаваният въпрос. Истината е, че Facebook е част от присъствието на всеки бизнес. Така например за малки фирми, всякакъв род услуги могат да се превърнат в начин и основно място, без да налагат необходимостта от създаване на собствен сайт. За големите фирми нещата са малко по-различни.

Маркетинг специалистите са в течение с това, което се случва с брендовете в социалните мрежи.

Това, което трябва да притежава един бранд е ясно предначертана представа за присъствие в социални мрежи, в обратен случай всичко губи смисъл, превръщайки се в изкуствено и самоцелно.

Сред другите, често задавани въпроси свързани с онлайн бизнеса е дали той може да съществува с присъствие само в социални мрежи?

Това важи с по-голяма сила само за малките онлайн бизнеси. Така например един малък онлайн бизнес може да насочи дейността си към вид комуникация изцяло във Фейсбук. За големият онлайн бизнес обаче това ще е твърде недостатъчно. Като главна и най-важна съпоставка си остава създаването на уебсайт. Не са малко обаче и фирмите, които разчитат и се надяват само на социалките. Това не е добра идея за онези, които искат да намерят своето място онлайн.

Третият не по-маловажен въпрос е дали може без средства да се маркетира в социални мрежи?

Отговорът на този въпрос е – да, но успехът не е голям. Всяко мнение, за маркетинг с никакъв капитал и нулев бюджет в Интернет могат да доведат до никаква реализация. Голяма полза от комуникацията в социални мрежи се свързва и с много повече работа, познания и професионален подбор на екип. Всичко това струва пари, нужни за реклама, а никоя кампания не би имала голям успех. Да вземем под внимание реални фенове от 10 000, в този случаи поста достига само 10% естествено постъпили такива. Когато целим да достигнем повече феновете и да намерим нови важен фактор се оказва бюджета за реклама. С цел заинтригуване на по-голяма аудитория се прилагат и игри, и други приложения, а техните изработки струват нови средства.